Николай Киров: Школата на Щутгарт е №1 в Германия

Е-мейл Печат ПДФ

Шефът на академията на "Ботев" Николай Киров, заедно със скаута на представителния отбор Левон Апкарян, бяха на едноседмично посещение в школата на немския гранд Щутгарт. Николай Киров сподели своите впечатления от академията на Щутгарт.

"Получихме достъп до абсолютно цялата база на Щутгарт, водихме разговори с шефа на школата на немците. Школата на Щутгарт е най-добрата в Германия, като за последните 5 години (от 2005 насам), сумата, която е взета за трансфери на футболисти, които са плод на тази школа, възлиза на около 95 милиона евро. За този период от школата са излезли над 20 световноизвестни футболисти, като сред тях са Сами Кедира, Марио Гомеш и др. В школата разполагат с изключително много скаути по целия свят, които следят за млади таланти.

Базата на школата в Щутгарт се състои от 12 игрища - 11 естествени и 1 изкуствено. В непосредствена близост до стадиона се намира интернатът, като в него попадат само най-големите таланти. Най-малките в школата на Щутгарт са на 9 години. Децата тренират понякога и двуразово, като сутрешната тренировка е в училище. В Германия изключително много наблягат на училището и дисциплината, защото тяхната теория е, че няма как да си добър футболист, ако си слаб ученик.

Като цяло тренировките не се различават много от това, което правим ние, но самите тренировки протичат на много по-висока скорост. За това разбира се предразполагат и самите терени, които са в перфектно състояние."

снимки: www.sportstuttgart.de и kv-fussballturnier-2009.de