История на детско-юношеската школа на ПФК Ботев

Футболът е бил и ще бъде игра на младежта, на младостта, игра, която със своята динамика и непредсказуемост ще пленява винаги детските души. Преди сто години основателите на ФК Ботев са били ученици от Пловдивската мъжка гимназия. Като се изключат някои отделни краткотрайни периоди от историята на клуба, неговото ръководство винаги полага необходимите грижи за създаването на собствени кадри.

В първите години на своето съществуване, някъде до 1922г., отборът на Ботев е съставен предимно от ученици, поради което не съществуват клубни детски и юношески отбори. След 1922г. новото и енергично ръководство на СК Ботев поставя цялата дейност на клуба на нови, по-организирани основи. Едно от направленията за развитие на клуба е създаването на собствена детско-юношеска футболна школа.

С тази задача се заема футболистът и едновременно с това член на клубното ръководство Никола Щерев – Старика. През 1924г. той е изпратен от БНСФ на 40-дневен треньорски курс в Австрия. След завръщането му по негова инициатива към клуба е създаден комитет, който да ръководи дейността по функционирането на детските и нюошеските отбори.

Още същата година са сформирани три юношески отбора: „А“ – „Черният тим“, който се изявява като резервен състав на представителния отбор, „Б“ – „Жълтият тим“ и „Трикольор“, и повече от десет детски отбора.

Само след няколко години, упоритата и целенасочена работа с децата и юношите, дава своите добри резултати. „Черният“ юношески тим само за 2-3 години става основата на създаването на прочутия футболен отбор на Ботев през периода 1929 – 1932година, което е спечелено държавното първенство при мъжете.

Нов тласък във функционирането на детско-юношеската школа дава изграждането на собствено клубно игрище през 1926г.

1930 – 1950

През 1933г. юношеският отбор на Ботев става градския първенец на Пловдив, но на финала за първенството на Пловдивската спортна област губи от Ботев (Пазарджик). На 15 юли 1935г. СК Ботев открива до клубното си игрище собствено детско игрище за футбол, площадки за волейбол и баскетбол и детски люлки за развлечение. Детската школа по футбол са обхванати около 50-60 деца срещу минимална такса за участие.

След смяната на политическата система в страната на 4.9.1944г. и преминаването на Ботев към връзки с военнослужещите от Пловдивския гарнизон, работата с децата и юношите до известна степен е занемарена.

През 1947г. юношеският отбор на Ботев се класира на второ място в градското първенство, побеждава за областното първенство с 1:0 Чавдар (Пазарджик) и придобива правото на участие на републиканско първенство. На 1/16 финала Ботев играе като гост с Арда и след загуба с 1:2 отпада.

1950 – 1960

Следващото участие на юношеския отбор на Ботев на републиканско първенство е през 1958г. На 1/16 финала Ботев отстранява Лъсков (Ямбол) с 4:0, но на 1/8 финала губи с 0:1 от Локомотив (Стара Загора) и отпада от по-нататъшно участие.

През 1958г. прекратява активната си състезателна дейност играчът на Ботев Косю Енчев и той става първият щатен треньор на деца и юноши в клуба. Започва да обикаля кварталите и училищата и внимателно наблюдава играещите деца. Най-силно впечатление му правят децата от училище „Кочо Честименски“ (кв. „Мараша“).

През 1959г. детският отбор на Ботев става градски първенец на Пловдив и извоюва правото да играе на републиканско първенство. Там последователно са отстранени на 1/16 финала Бенковски (Пазарджик) с 3:2, на 1/8 финала Арда (Кърджали) с 2:1, а на 1/4 финала Раковски (Димитровград). Така Ботев заслужено се класира на финалния кръг в София. Отборът играе отлично и постига три убедителни победи – над Левски (Одърне) с 1:0, над Черно море с 1:0 и над Ал. Мишев (Белчин) с 4:1 и печели титлата републикански шампион.

Съставът на Ботев: Д. Петров, Симеон Събев, Атанас Събев, братята-близнаци Чавдар и Васил Муратеви, Емил Терзиев, Огнян Митев, К. Капитанов, Петър Бочуков, Велик Бояджиев, Цветан Ангелов, Георги Карталов, Петър Георгиев, Милко Милев и др.

1960 – 1970

През 1961г. детският отбор на Ботев с треньор Косю Енчев отново е градски шампион на Пловдив и се класира на републиканското първенство в София. Този път отборът е сформиран от състезатели на две училища – „Кочо Честименски“ и „Елин Пелин“. В квалификационните срещи последователно са елиминирани Спартак (София) с 5:0, Ботев (Пазарджик) с 3:2 и Ал. Бурков (Търговище) с 1:0.Финалният кръг се провежда в София, където Ботев играе срещу отборите на Славия, Септември (София) и Ботев (Бургас). В крайното класиране Ботев заема третото място и печели бронзовите медали.

Отборът на Косю Енчев, вече като юноши, през три последователни години (1963, 1964 и 1965 г.) печели градското първенство и участва в квалификационни срещи за републиканско първенство. И при трите си участия юношеският отбор достига до осминафиналите.

През 1966г. се създава Елитна юношеска група (старша) възраст, съществувала до 1980г. Юношеските отбори на А ЮГ (юношеска група) играят срещите си непосредствено преди съответните срещи на представителните отбори от А РФГ, което е един стимул за изява на младите футболни таланти, а и привържениците на клуба отрано опознават своите бъдещи любимци.

В първото първенство (1966/67г.) на А ЮГ отборът на Ботев се класира на десето място. По-успешно е участието в републиканските първенства на отборите на юноши (мл. възраст и деца), които след поредица от успешни игри отпадат на четвъртфиналите на турнира.

С учредяването на обединеното дружество Тракия се създават много по-добри условия за развитие на клубния детско-юношески футбол. Основна база става ст. „Спартак“, допълнено с игрище №5 на комплекс „9-ти септември“ (сега „Пловдив“) и игрището на работническия спортен център. Положени са основите за създаване и пълноценно функциониране на клубна детско-юношеска школа. За неин ръководител е привлечен опитният футболен специалист и треньор Костадин Мутафов, а обхванатите деца са над 200 на брой.

Целите на клубната детско-юношеска школа са ясно поставени – приоритетно изграждане на млади футболисти, без да се робува на точки и класиране, научно управление на учебно-тренировъчния процес и ясна стратегия за стила на игра, който ще изповядват младите футболисти и като такава в представителния отбор на клуба.

В първенството на А ЮГ през сезон 1968/69 година отборът на Тракия се представя много добре и за първи път се класира в призовата шестица. В проведените 30 срещи отборът постига 16 победи, 7 равни резултата, а допуска 7 загуби при положителна голова разлика 47:33.

1970 – 1980

Няколкогодишната упорита работа на треньора К. Мутафов с младите футболисти дава своите положителни резултати. Отборът на Тракия (юноши младша възраст) в два последователни сезона 1970/71 и 1971/72 е окръжен първенец, а за републиканско първенство достига до осминафиналната фаза.

Нов успех за клубната детско-юношеска школа е представянето на юношеския отбор в А ЮГ през сезон 1971/72. След поредица от силни игри Тракия се класира на четвърто място.

Същата година отборът на Тракия (деца) с треньор Атанас Хари Георгиев след успешен сезон се класира за участие във финалния кръг (четири отбора) на републиканското първенство за деца в град Трявна, като отборът се класира на трето място.

Следващата година (1973г.) същият отбор отново се класира за финалния кръг на републиканско първенство за деца, което се провежда в София. Съперници на Тракия са три софийски отбора. Натрупаният опит в миналогодишното участие оказва своето положително влияние. След равен мач 3:3 с Локомотив (София) са постигнати две убедителни победи – 8:4 над Славия и 3:1 над ЦСКА и титлата е за Тракия.

 

В първенството на Елитната юношеска група през 1973-1974г. отборът на Тракия (треньор Косю Енчев) играе много силно и резултатно и печели първата за клуба републиканска титла в тази вързастова група (юноши старша възраст). В проведените 34 срещи отборът постига 20 победи, 9 равни резултата и допуска само 5 загуби при отличната голова разлика 65-35.

Няколко състезатели на този отбор – Спас Джевизов, Петър Зехтински, Александър Иванов, Славчо Хорозов и Илия Барашки, са призовани в юношеския национален обор, с който през същата година Спас Джевизов става победител в юношеския турнир на УЕФА в Швеция.

Съставът на Ботев: Румен Янков, Васил Колев, Славчо Хорозов, Антон Михайлов, Илия Барашки, Ангел Георгиев, Александър Иванов, Спас Джевизов, Петър Зехтински, Петър Базарски, Кирил Попов, Георги Миков, Янко Динев, Али Чобанов, Любомир Атанасов и Димитър Богоев.

Само след две години (1976г.) отново републиканската титла за юноши (старша възраст) е спечелена от Тракия (треньор Атанас Хари Георгиев). В проведените в Елитната юношеска група 34 срещи отборът постига 28 победи, 7 равни и само 5 загуби при голова разлика 77:40.

От този отбор в юношеския национален отбор са призовани Костадин Костадинов, Атанас Маринов, Митко Аргиров, Трифон Пачев, Стас Златев.

Съставът на Ботев: Димитър Шишков, Колю Станев, Стас Златев, Атанас Маринов, Илия Качаков, Димитър Матарев, Митко Аргиров, Костадин Костадинов, Тодор Йорданов, Иван Думков, Георги Славков, Биньо Симеонов, Трифон Пачев, Борислав Велев, Георги Колев, Георги Димитров, Владимир Емануел, Борис Генов, Янко Димитров и Марко Дихлянов.

През 1977г. отборът на Тракия (юноши мл. възраст, родени 1961г.) с треньор Иван Митев става окръжен първенец и извоюва правото да играе за републиканско първенство. След няколко успешни игри достига до срещата за третото място срещу отбора на Локомотив (Пловдив). Редовното време завършва 0:0 и в продълженията младите „канарчета“ бележат гол и в крайна сметка печелят бронзовите медали на шампионата.

И през следващата 1978 година, с треньор Ал. Бахчеванджиев, отборът на Тракия (юноши мл. възраст, родени 1962г.) игра успешно за републиканско първенство. В осминафиналната група Тракия последователно побеждава Вихрен (Сандански), Асеновец (Асеновград) и Локомотив (София). На четвъртфинала е отстранен Добруджа и отборът се класира за финалната четворка, чиито срещи се играят в с. Калояново. След две мимимални загуби отборът се класира на четвърто място.

През 1978г. Тракия (юноши старша възраст) се класира на първо място в Елитната юношеска група и печели републиканската титла. В проведените 34 срещи отборът постига 23 победи, 7 равни и допуска само 4 загуби при отличната голова разлика 64:27.

Съставът на Ботев: Георги Славов, Георги Тенев, Георги Андреев, Пейчо Иванов, Федя Миков, Благой Блангев, Румен Юруков, Христо Лазаров, Жоро Мачкански, Красимир Стоянов, Иван Михайлов, Емил Моллов, Васил Василев, Митко Аргиров, Трифон Пачев, Р. Рангелов, Рангел Колев, Стоил Паунов, Иван Говедаров, Димчо Димов.

През сезон 1978-1979г. отборът на Тракия (юноши старша възраст) печели убедително първото място в „А“ юношеска група и титлата републикански шампион. В проведените 34 срещи постига 22 победи, 6 равни и допуска 6 загуби при голова разлика 54-29.

Няколко състезатели от отбора – Г. Тенев, Ив. Михайлов, Кр. Стоянов, Ф. Миков, Кр. Костов и Бл. Блангев са привлечени и играят в състава на „А“ юношеския национален състав, извоювал сребърните медали на Европейското първенство за юноши през 1979г. в Австрия.

Съставът на Ботев: Георги Тенев, Георги Андреев, Федя Миков, Благой Блангев, Васил Василев, Емил Моллов, Красимир Стоянов, Димитър Младенов, Георги Бакалски, Любомир Томов, Иван Карачобанов, Красимир Костов, Димитър Ушев, Иван Михайлов, Пенчо Николов и Динко Нешев.

 

През същата 1979г. детският отбор на Тракия (родени 1965г.) воден от младия и амбициозен треньор Димитър Танков, след като печели окръжното първенство се класира за финалния кръг на републиканското първенство. В една от осминафиналните групи Тракия печели първото място след авторитетни победи над такива силни отбори като Бенковски (Пазарджик), Левски-Спартак  и Берое. След загуба на четвъртфинала от Етър отборът играе в групата от пето до осмо място и се класира на петото място.

Сезонът 1979-1980 година се оказва последен за създадената преди 14 годин елитна „А“ юношеска група (юноши ст. възраст). В него отборът се класира на почетното пето място. Новата система е чрез провеждане на зонални (регионални) първенства и победителите в тях чрез елиминиране определят републиканския шампион.

1980 – 1990

В сезон 1980-1981г. отборът на Тракия (юноши мл. възраст, родени 1965г.), водени от новия си треньор Георги Попов, след спечелване на първото място в регионалното първенство и успешното преодоляване на квалификациите, се класира за финалния кръг в град Сандански. В крайното класиране Тракия заема призовото четвърто място.

Сезонът 1981-1982г. е изключително успешен за този отбор. Зоналното първенство е спечелено повече от убедително – в проведените 30 срещи са постигнати 26 победи, 1 равенство и 3 загуби при голова разлика 153:26. В квалификационните срещи последователно са отстранени отборите на Дунав (Русе) с 2:0 и Левски-Спартак (София) с 4:3 след дузпи. Финалният кръг се провежда в Пловдив с участието на пловдивските Тракия, Локомотив, Пирин (Благоевград) и Черноморец (Бургас). След две убедителни победи и равен с Локомотив (Пловдив), купата на републиканския шампион за юноши (старша възраст) за 1982г. е в ръцете на треньора Георги Попов.

Съставът на Ботев: Владимир Чернев, Красимир Ангелов, Георги Вулджев, Николай Гешев, Радко Иванов, Румен Държиков, Димитър Ангелов, Румен Байрев, Ивайло Стойнов (капитан на отбора), Веселин Кръстев, Красимир Хаджилийски, Емил Костадинов, Николай Гайдаров, Цветозар Дерменджиев, Минчо Минчев, Емил Русев, Мирослав Стоев, В. Димитров, Кр. Иванов, Цв. Петров, Пл. Колевски и Р. Стоянов.

1983 година се оказва преломна в известна степен за развитието на детско-юношеската школа на клуба. Тя изведнъж се оказва само с едно единствено игрище – просволутото №5 на спортен комплекс „9-ти септември“ (сега „Пловдив) и при това под наем. Така треньорите в школата трябва да показват тънкостите на футболната игра при крайно неблагоприятни условия и с опасност от травми на младите футболисти. Всички клубни детско-юношески отбори водят тренировки с голяма натовареност на единственото игрище.

През лятото на 1984 година отборът на Тракия (юноши ст. възраст) с треньор Христофор Маринов участва в международен юношески турнир в град Хановер (Германия). В своята група отборът на Тракия постига три последователни победи над представителите на Дания, Холандия и Западен Берлин, съответно с 1:0, 5:0 и 6:0. На полуфинала с 3:1 е победен Аусбург, а на финала убедително с 4:0 отборът на домакините Арминия и е спечелено първото място и купата на турнира.

През 1984г. отборът на Тракия (юноши мл. възраст) с треньор Д. Краснянски се класира за финалния кръг за републиканското първенство, който се провежда в град Русе. След една победа над ЦСКА с 4:1, едно равенство 0:0 с Дунав и загуба с 1:2 от Левски-Спартак отборът на тракия се класира на второ място.

През следващата 1985г. отборът на Тракия (юноши мл. възраст) с лекота става победител в зоналното първенство ,преодолява кавалификациите и се класира за финалния кръг на републиканско първенство, който се провежда в Благоевград. Последователно са разгромени ЦСКА със 7:1, Дунав с 3:0 и домакините Пирин с 2:0 и отборът на Тракия печели убедително званието републикански шампион по футбол за юноши (мл. възраст) за 1985г.

Съставът на Ботев: Христо Тенев, Петър Къртев, Георги Чакъров, Данчо Димов, Иван Михайлов, Васил Багаров, Георги Караджов, Илия Гьошев, Иван Русков, Михаил Ролев, Христо Коилов, Лазар Въчков, Петър Пенчев, Илия Александров, Димитър Здравчев, Костадин Петков, Димитър Георгиев, Цветозар Янков.

И през следващата 1986г. отборът на Тракия с треньор Д. Краснянски този път в групата на юношите (ст. възраст) продължава успешно да защитава авторитета на клубната детско-юношеска школа. В зоналното първенство убедително е спечелено първото място. По пътя към финалния кръг последователно са елиминирани Марица (Пловдив) и Берое (Стара Загора). Финалният кръг с участието на осем отбора се провежда в Поморие и Несебър. Отборът на Тракия след две победи над Черноморец (Бургас) с 2:1 и Шумен с 2:0 и един равен резултат с отбора на Ботев (Враца) се класира на първо място в своята подгрупа. На финала Тракия играе срещу отбора на Дунав (Русе). Редовното време и продълженията завършват при равенство 0:0 и се изпълняват дузпи. Съперниците се оказват по-точни и отборът на Тракия остава на второ място.

И през 1988 година отборите от детско-юношеската школа на клуба се изявяват силно в зоналните и републикански първенства и международни турнири.

Отборът на Тракия (деца, родени 1974г.) с треньор Христофор Маринов, след като печели убедително окръжното първенство и успешно преодолява квалификациите (победи над Черно море, Хасково и Марица) се класира за финалния кръг на републиканско първенство. Финалният турнир се провежда в град Свищов и отборът на Тракия след загуби от Витоша и Спартак (Варна) и победа над Спартак (Плевен) се класира на призовото четвърто място.

Отборът на Тракия (юноши ст. възраст, родени 1970г.), с треньор Тодор Атанасов, в първенството на юношеската зона Марица за 1987/88г. се класира на четвърто място и извоюва правото да играе на републиканско първенство. В квалификациите след четири последователни победи над Академик (София) с 3:1 и 2:1 и Пирин (Благоевград) с 2:0 и 2:1, отборът се класира на финалния кръг. След победа с 3:0 над Янтра (Габрово) и две загуби от Локомотив (Пловдив) и ЦСКА, отборът се класира на третото място.

1990 – 2000

След двегодишни упорити тренировъчни занимания и успешни игри в окръжното първенство през 1990г. детският отбор на Ботев се класира на републиканско първенство. В квалификациите последователно са елиминирани отборите на Арда, Хасково и Етър и е извоювано правото да се играе на финалния кръг през месец юни в Добрич. В оспорвана борба с тимовете на Сливен 1:1, Спартак (Плевен) 1:3 и Спартак (Варна) 0:3 отборът на Ботев се класира на почетното четвърто място.

Условията за работа в школата не са от най-благоприятните, което е една от причините за затрудненията на учебно-тренировъчния процес. Той се провежда на игрища №5 и 9 на спортен комплекс „Пловдив), игрището на ССУ „В. Левски“, терена на ст. „Академик“ и пригоденото за игрище празно пространство северно от него и игрището до ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Състоянието на съблекалните не отговаря на най-елементарните изисквания, затруднения има и с екипировката на младите футболисти.

Всичко това оказва неблагоприятно влияние върху представянето на отборите в школата. В продължение на няколко години нито един отбор от деца или юноши не успяда ва остави значима диря не само в градските или зонални първенства, но и във финалните кръгове на държавите първенства.

В шампионата 1994/95 след няколкогодишно прекъсване отбор от школата на Ботев се класира за финалната четворка в борбата за титлата. Децата, родени 1981г., последователно отстраняват отборите на Дунав (Русе) и Монтана, но на полуфинала отстъпват на Спартак (Варна). В двубой за третото място отстъпват на Левски и заемат призовото четвърто място в крайното класиране.

Юношите (ст.възраст, родени 1977г.), с треньор Тодор Атанасов участват в новоучредения турнир за Купата на БФС, достигат до полуфиналната му фаза, където отстъпват с 1:3 на Пирин (Благоевград).

Ръководството на БФС учредява първенството учредява за първенството на 1995/1996 година Елитна юношеска група за юноши (ст. възраст) на отборите от А група. Ботев се представя задоволително, класирайки се на девето място в крайното класиране.

В шампионата 1997/1998 година отбор на Ботев от детско-юношеската школа печели титлата в своята възрастова група. Това е детският тим (родени 1983 година) с треньор бившият защитник на Ботев от 70-те години Димитър Танков. От първия мач на заключителния етап до мача за титлата малките „канарчета“ не допускат загуба. На 1/16 финал с лекота е преодолян отборът на Шумен, на 1/8 финала Родопа (Смолян), а на 1/4 финала с две класически победи с по 3:0 новосформираният частен отбор Пловдив. На неутрален терен в Стара Загора на полуфинала Ботев елиминира с 3:0 Локомотив (Русе). Финалът е на 11 юни 1998 година в Стара Загора срещу Левски. След равностойна и оспорвана игра мачът завършва 1:1 и се налага да се изпълняват дузпи. Малките „канарчета“ са безпогрешни от бялата точка и след пропуск в последната дузпа от играч на съперника, Ботев (деца) е шампион.

Съставът на Ботев: Румен Попов, Васил Господарски, Даниел Божков, Светослав Карамилев, Димитър Ангелов, Васил Димитров, Георги Аврамов, Богдан Богданов, Георги Андонов, Стефан Ничев, Емил Урумов, Стоян Ангелов, Мартин Йорданов, Петър Димитров, Георги Шумански, Красимир Павлов.

Два отбора от детско-юношеската школа на Ботев стават победители в зоналните първенства и се класират за финалния етап за титлите за първенството 1998/1999 година.

Юношите (ст. възраст, родени 1980 година), водени от опитния треньор Георги Лазаров на 1/16 финал побеждават с 2:0 като домакини и 3:2 като гости Добруджа. На 1/8 финала „жълто-черните“ юноши като домакини печелят с 3:2, но на реванша в Стара Загора губят с 1:4 и отпадат. Голмайсторският нюх в тези четири мача загатва нападателят Мартин Камбуров, вкарвайки в тях седем попадения. По-изявените играчи в този отбор, освен Мартин Камубров, са защитниците Асен Караславов и Николай Домакинов, халфовете Тодор Живондов и Стоил Русеков и нападателят Ангел Генов.

И през следващия сезон 1999/2000 юношите (ст. възраст, родени 1981г.), с треньор Георги Лазаров, се класират за финалния кръг на републиканското първенство. В първия кръг без проблеми убедително със 7:0 като домакини и 3:0 „жълто-черните“ юноши отстраняват Розова долина (Казанлък). В следващия кръг съперник е отборът на Локомотив (Пловдив). Като домакин Ботев завършва 2:2, а на реванша на „Лаута“ губи с 1:2 и отпада от надпреварата. По-изявените състезатели в този отбор са Стефан Киков, Митко Лишев, Георги Гривов, Запрян Иванов, Тодор Живондов, Андон Михайлов, Ридван Хаджифейзула и Атанас Боруков.

По-добре в републиканския шампионат се представя отборът на Владо Чернев (юноши мл. възраст, родени 1983г.). В регионалното първенство тимът е първенец, вкарвайки в 24-те кръга над сто гола във вратите на съперниците. На 1/8 финала е преодолян Нефтохимик (Бургас), а на 1/4 финала е отстранен Локомотив (Русе), който след загубата 1:3 като домакин не се явява на реванша в Пловдив. На полуфинала съперник е Левски и след равенство 1:1 отборът отпада.

За финалите на републиканското първенство се класира и детският отбор (родени 1985г.) на Ботев с треньор доайенът на детско-юношеската школа на клуба Атанас Хари Георгиев. В първия кръг безпроблемно е отстранен Сливен 2000, като в Пловдив е постигната впечатляваща победа с 9:0. След две победи – 2:1 като домакин и 3:2 като гост е преодолян току-що основаният частен клуб Аполи-99 (Пловдив). На осмина финала жребият определя за съперник Шумен. В първия мач като домакин „жълто-черните“ играчи побеждават с 5:2, сигурни в крайния успех. За съжаление, в реванша след три дни е допусната неприятна загуба с 0:3 и отборът пропуска шанса да се класира за финалната четворка. По-изявените играчи от този отбор са Борис Благоев – Фиго, Никола Данчев, Асен Вълчев, Гриша Иванов, Атанас Любенов, Иван Первазов и др.

2000 – 2010 

В шампионата 2000/2001 година единственият отбор от школата на Ботев, който се класира за финалния кръг на републиканското първенство, е този от младшата възраст (родени 1984г.) с треньор Тодор Атанасов. В зоналната група съставът е безапелационен победител без загуба в 18-те мача, отбелязвайки в тях 65 гола.

В първия кръг е отстранен отборът на Спартак (Варна), след 3:0 като домакин и 0:1 на реванша във Варна. На 1/8 финала съперник е Берое. Допуснати са две загуби – 2:4 като гост и 0:1 на реванша в Пловдив от бъдещия шампион на страната в тази възрастова група. По-изявените състезатели в този тим на Ботев са вратарят Стефан Стойчев – Вутата, Васил Василев, Красимир Кръстев, Светослав Денев, Николай Петров, Васил Гатев, Стефак К. Костадинов, Тодор Иванов, Димитър Михайлов, Петър Дишев, Петър Станев, Тодор Миронов и др.

Шампионатът 2001/2002 остава паметен за детско-юношеската школа на ПФК Ботев. След четиригодишна пауза отново има отбор-шампион. Това е тимът (юноши ст. възраст, родени 1983г.). Дългогодишният къртовски труд на техния наставник Владо Чернев дава резултат. В зоналната група отборът е безспорен победител, спечелвайки 83 точки в 32 мача.

Пътят към титлата започва вихрено на 1/8 финала срещу Спартак (Варна). Постигнати са две „сухи“ победи с 3:0 като гост и 5:0 като домакин. Още по-впечатляващи са двата мача на 1/4 финала срещу отбора на Локомотив (София). Разгромна победа с 6:0 в Пловдив и 2:1 в софия на стадиона в кв. „Надежда“. В тези четири мача майсторските си умения демонстрира Георги Андонов, отбелязвайки седем попадения. Четирите най-добри отбора се срещат в мачове помежду си от 28 юни до 1 юли 2002 година в Сливен.

В първия мач с гол на Георги Андонов в последните минути е победен основният претендент за титлата – Левски. Във втория мач е разгромен с 5:2 Черноморец (Бургас). Най-тежък и драматичен се оказва третият мач в турнира срещу силния отбор на Пирин. След равностойна игра мачът завършва 3:3, което е достатъчно за шампионската титла. Герой на мача със спасена дузпа две минути преди последния съдийски сигнал става вратарят Стефан Стойчев – Вутата.

Съставът на Ботев: Стефан Стойчев, Цветан Гърдев, Георги Шумански, Васил Василев, Даниел Божков, Пламен Демирев, Стоян Ангелов, Георги Аврамов, Красимир Павлов, Емил Урумов, Димитър Ангелов, Васил Гатев, Георги Андонов, Стефан К. Костадинов, Мартин Йорданов, Васил Господарски, Петър Димитров, Васил Динков, Щерю Димитров, Здравко Съртев, Николай Николов, Тодор Тодоров, Любомир Запрянов, Георги Митков.

За финалния кръг на републиканското първенство в сезона 2001/2002 година се класира и отборът (юноши мл. възраст, родени 1985г.) с треньор Атанас Хари Георгиев. В двата баража на неутрален терен в Първомай, Ботев последователно отстранява Арда (Кърджали) с 3:0 и Асти-2000 (Хасково) след 0:0 в редовното време и 4:3 след изпълнение на дузпи. На осминафинала след две победи – 2:1 като домакин и 3:0 като гост, е отстранен Дунав (Русе). На четвъртфинал с повече голове на чужд терен е преодолян силният отбор на Черноморец (Бургас) – победа с 1:0 като домакин и загуба с 3:4 като гост. Финалната четворка с участието на Ботев, Левски, ЦСКА и Пирин се играе всеки срещу всеки от 20 до 23 юни в Смолян. След загуби в трите срещи Ботев се класира на почетното четвърто място.

През 2003 година за финалите на републиканското първенство единствено се класира отборът на юношите старша възраст, родени 1984г., с треньор Тодор Атанасов. За регионалното първенство Ботев се класира втори с 68 точки и голова разлика 81:22. В 30-те играни мача постига 21 победи и 5 ремита, допускайки само 4 загуби. В първия кръг от финалния етап за републиканско първенство „жълто-черните“ юноши елиминират с две чисти победи – 5:0 като домакин и 3:0 като гост – Дунав (Русе).

На четвъртфинала е елиминиран силният отбор на Нафтекс (Бургас) след 2:0 като домакин и 1:2 като гост в Бургас. Финалната четворка – Ботев, Левски,Локомотив (София) и Белите орли (Плевен) играят всеки срещу всеки от 29 юни до 2 юли 2003 година в град Тетевен. В първия мач след хеттрик на Стефан Костадинов Ботев побеждава фаворита за титлата Левски с 4:2, а във втория с 2:1 Белите орли. В третия мач след скандалното ръководство на рефера Камен Алексиев (Велико Търново) изгонил пресилено двама играчи на Ботев – Стефан Стойчев и Васил Василев, Ботев отстъпва с 1:5 от бъдещия шампион Локомотив (София).

Сезон 2003/2004 година е успешен за детско-юношеската школа, защото отборите и в трите възрастови групи се класират за финалния кръг на първенството.

Юношите (старша възраст, родени 1985г.) с треньор Атанас Хари Георгиев, се класират втори в регионалното първенство, записвайки 75 точки в играните 32 мача и отбелязвайки 91 попадения във вратите на отборите – съперници.

В първия кръг от финалния етап на републиканското първенство е елиминиран обиграният тим на Локомотив (София), след 0:2 като гост и 3:0 като домакин. На 1/4 финала съперник е пловдивският отбор Ботев-2002. След загуба в първия мач с 1:2, на реванша „жълто-черните“ са неудържими и след 4:1 се класират за финалната четворка. Там от 8 до 11 юли 2004 година в Каблешково и Долно Езерово (Бургаска област) техни съперници са отборите на Нафтекс (Бургас), Левски и Марица (Пловдив). След две равенства с по 2:2 срещу Левски и нафтекс и загуба с 0:5 от бъдещия шампион Марица, отборът на Ботев се класира на почетното четвърто място.

Отборът на юноши младша възраст, родени 1987г., с треньор Иван Кочев, в първия кръг от финалния етап елиминират Хасково след изпълнение на дузпи 5:4 и нулево равенство в редовното време, а във втория, на неутрален терен в Първомай, с 2:0 силния състав на Берое. На 1/8 финала, вече в два мача, съперник е фаворитът за титлата ЦСКА. Отборът допуска две загуби и в двете срещи – 0:3 като гост и 1:4 като домакин – и прекратява участието си в надпреварата.

За финалния кръг на републиканското първенство за деца се класира и отборът с треньор Атанас Чакалов, сформиран като спортна паралелка в пловдивското спортно училище „Васил Левски“, под чието име участва. В регоналното първенство тимът се класира на второ място (само с точка по-малко от първенеца Ботев-2002) и затова започва участието си във финалния кръг направо от 1/8 финала. В него той побеждава и в двата мача Монтана с 2:1 като гост и 7:1 като домакин. На четвъртфинала съперник е силният тим на ЦСКА. В първия мач в столицата е допусната тежка загуба с 0:4, а на реванша в Пловдив след оспорвана игра е допуснато почетно равенство 3:3. По-изявените футболисти от този отбор са Ангел Андреев, Георги Киров, Димитър Витанов, Костадин Минчев, Асен Попов, Костадин Гаджалов, Васко Кочев, Тихомир Трендафилов, Петко В. Василев, Светослав Илиев, Стоян Грънчарски, Станислав Симеонов, Чудомир Григоров, Илиян Йорданов, Младен Солаков и др.

И през шампионата 2004/2005 година школата на Ботев не остава без участие във финалния кръг от първенствата на подрастващата смяна. Отборът на юноши старша възраст, родени 1986г. с треньор Илия Кунов е безапелационен победител в зоналното първенство. В играните 26 мача тимът записва 25 победи и допуска само една загуба с впечатляващата голова разлика 108:17. На осминафинала „жълто-черните“ юноши разгромяват Разград 2000 с 8:0 като домакин и 5:0 като гост. По същия начин, но с две победи с по 2:1 на четвъртфинала е отстранен Поморие. На полуфинала победният ход продължава срещу Берое с 3:1 като домакин и 2:1 като гост.

На финала, игран на 8 юли 2005 година в Пловдив на градския стадион, известен като „Голямата къща“, съперник е традиционният кандидат за титлата – отборът на ЦСКА. Всички предпоставки за спечелването на жадуваната титла са на страната на Ботев. Но хиляди пъти е доказвано, че футболът е непредсказуема игра и невинаги по-добрият побеждава. Въпреки, че през целия мач „жълто-черните“ юноши играят по-добре, след редовното време резултатът е 2:2. Голмайстор за Ботев е Георги Куртев. При рулетката на дузпите „армейските“ играчи са безпогрешни, а след пропуска в шестата дузпа на играч на Ботев, титлата заминава за София.

За финалния кръг на републиканското първенство за деца, родени 1990 година, се класира и отборът на Ботев с треньор Владо Чернев. На осминафинала, след две победи с 1:0 като гост и 2:0 като домакин, е елиминиран съставът на Бали (Велико Търново). На четвъртфинала непреодолима преграда се оказва представят на силната благоевградска школа тим на Пирин. В първия мач в Благоевград Ботев побеждава с 2:1. На реванша в Пловдив „жълто-черните“ не успяват да запазят предимството си от първия мач, губят с 1:2 в редовното време и победителят трябва да се определи с дузпи. Малките „канарчета“ пропускат три пъти от бялата точка и след 1:3 отпадат от по-нататъшно участие.

След края на шампионата 2005/2006 година честта на клубната школа във финланите кръгове на републиканските първенства защитава отборът на юношите младша възраст, родени 1989 година с треньор Петър Пенчев. На 1/8 финала след 3:0 като гост и 2:0 като домакин е отстранен отборът на Доростол (Силистра). На четвъртфинала трудно е преодолян Септември (София). В първия мач в столицата е постигнато „боево“ реми 0:0, а на реванша в Пловдив, след равностойна и оспорвана игра, с два гола в последните минути софиянци са отстранени. На полуфинала съперник отново е представител на софийската школа – Славия. В първия мач в Пловдив „белият“ тим е победен с 3:1, а на стадиона в кв. „Овча купел“ е постигнато реми 1:1, което класира „жълто-черния“ отбор на финала. Там на 28 юни 2006 година на стадиона в Севлиево съперник е Нафтекс (Бургас). След оспорвана и равностойна игра с малко положения, редовното време завършва 0:0. При изпълнението на петте дузпи, двама играчи на Ботев правят пропуски и титлата заминава за Бургас.

Отборът на юноши мл. възраст, родени 1990 година, с треньор Владо Чернев достига до финалния мач в Турнира за Купата на БФС. Той се играе на 18 май 2006 година в Карлово и съперник е Левски. В един голов трилър и оспорвана игра след последния съдийски сигнал резултатът е 3:3. И този път, както няколкото предишни мача, „жълто-черните“ правят пропуски от бялата точка и след 7:6 за „сините“ юноши, купата е в ръцете на софийските играчи.

В шампионата 2006/2007 година за финалния кръг на републиканското първенство се класира отборът на юноши старша възраст, родени 1988 година с треньор Петър Пенчев. На 1/8 финала играе срещу Черно море и след загуба с 0:2 като домакин побеждава с 1:0 във Варна, но това е недостатъчно, за да продължи участието си по-нататък в първенството.

За финалния кръг се класира и отборът на юноши младша възраст, родени 1990 година, с треньор Владо Чернев. Тимът е безапелационен победител в зоналната група и започва участието си от 1/8 финалния етап на първенството. В него с две победи 5:1 като домакин и 4:0 като гост е отстранен Светкавица (Търговище). На четвъртфинала е преодолян съставът на Нафтекс (Бургас) след впечатляваща победа с 2:0 в Бургас и „тактическо“ реми 1:1 в Пловдив. На полуфинала съперник е традиционният фаворит за титлата ЦСКА. След две загуби 1:4 в столицата и 0:2 в Пловдив, Ботев отпада от по-нататъшно участие.

Две години по-късно, същият отбор на треньора Владо Чернев, вече като юноши ст. възраст, отново играе във финалния етап на републиканското първенство. На осминафинала е отстранен Светкавица (Търговище), след 0:0 като гост и 1:0 като домакин. На 1/4 финала отстъпва на Берое след 0:0 като домакин и загуба с 1:2 в Стара Загора.

След завършване на първенствата в зоналните групи за сезон 2007/2008 година два отбора – юноши старша възраст и деца, извоюват правото си да играят във финалния етап на републиканското първенство.

Отборът на юноши, родени 1989 година, с треньор Петър Пенчев печелят убедително зоналното първенство, изпреварвайки с десет точки в класирането Спартак (Пловдив). По каприза на жребия, двата отбора на осминафинала за републиканското първенство, в един мач трябва да излъчат участника за четвъртфинала. Двубоят се играе на клубния стадион „Христо Ботев“ пред многобройна публика. В редовното време оспорваният мач завършва 1:1 и се стига до изпълнение на дузпи. За пореден път те се оказват „ахилесовата пета“ на отбор от школата на Ботев. Изпълнени са по седем дузпи и след два срещу един пропуска във вреда на Ботев, тимът отпада.

За републиканското първенство играе и детският отбор (родени 1993г.) на треньора Петър Дафчев. На баража, игран в Раднево, Ботев след победа с 2:0 елиминира Черноморец (Бургас). На осминафинала съперник отново е представител на бургаската школа – тимът на Нафтекс. След две неприятни загуби с по 0:4, отборът прекратява участието си в републиканското първенство.  През юли 2008 година същият тим печели първото място на международен турнир в Дания.

В зоналното първенство 2008/2009 година при юношите младша възраст, родени 1992 година, първите две места, даващи квоти за участие в републиканското първенство, са взети съответно от пловдивските Спартак и Ботев. Капризът на жребия ги противопоставя още на осминафиналната фаза в двубой от два мача. В първия, игран на клубния стадион „Христо Ботев“, малките „канарчета“ губят с 0:2. На реванша на ст. „Тодор Диев“ играчите на Ботев играят по-добре, но повече от реми (2:2) не успяват да постигнат и отпадат от надпреварата.

За републиканското първенство същия сезон се класира и отборът от най-ниската възрастова група – деца, родени 1994 година с треньор Иван Михайлов. Те играят два баража, спечелени убедително срещу Арда (Кърджали) с 6:0 и Розова долина (Казанлък) с 3:1. На осминафинала съперник му е отбор от академията на Литекс и съвсем закономерно губи и двата мача – 0:2 като гост и 0:1 като домакин.

За сезона 2009/2010 единственият състав, който се класира за финалния кръг на републиканско първенство, е юноши младша възраст, родени 1993 година, който отпада на 1/8 финала.

2011 - 2017

През сезона 2011/2012 два отбора на Ботев участват в елитните юношески групи до 19 години и до 17 години. Отборът от юноши до 19 години се води от Иван Кочев, а от юноши до 17 години от Георги Андонов. В отбора на последния отлично се проявява полузащитникът Тодор Неделев, привлечен в юношеския национален отбор до 17 години. В крайното класиране юношите до 19 години завършват на призовото четвърто място, а юношите до 17 години завършват на 11-то място.

Много добре в турнира за Купата на БФС се представят две юношески формации. Отборът от юноши младши възраст, родени 1996 година с треньор Стефан Стоянов, достига до 1/4 финалната фаза. До осминафинала достига детският отбор (родени 1998 година) с треньор бившият играч на Ботев Румен Байрев. 

С идването на новото ръководство на Ботев дейността на клубната детско-юношеска школа с директор Николай Киров е поставена изцяло на професионална основа. Тя е осигурена в организационно, кадрово и финансово отношение, така че да бъде истински пълноценен резерв на представителния отбор на клуба.

През сезона 2012/2013 юношите до 19 години на Ботев отново завършват на призовото четвърто място. В състава на водените от Иван Кочев „канарчета“ личат имената на Росен Андонов, Лазар Марин, Радослав Терзиев, Лъчезар Ангелов, Петър Караджов, Даниел Спасов, Христо Янчев и Венцислав Гюзелев.

Юношите до 17 години, родени 1996 година, с треньор Стефан Стоянов, завършват на осмо място в крайното класиране. По-изявените футболисти от отбора на „жълто-черните“ са вратарят Мартин Димитров и полевите играчи Владимир Айтов, Мартин Атанасов, Никола Марин, Динко Шопов, Валентин Томов, Серкан Юсеин, Емил Камберов и Наско Милев.

В турнира за Купата на БФС силно се представят юношите (мл. възраст), родени 1997 година с треньор Тодор Зайцев. В първия кръг е постигната победа с 3:1 над Евроколеж, а на осминафиналите е победен тимът на Славия с 3:0 в София. На 1/4 финалите в Стара Загора „жълто-черните“ побеждават с 2:1 Берое, но на полуфиналите, на 9 април 2013г. губят минимално с 1:2 от Левски в София.

В началото на сезон 2013/2014 е открита новата супермодерна база на „канарчетата“, която носи името „Футболен комплекс Ботев 1912“. Юношите на „жълто-черните“ вече се подготвят на най-добрите условия в България, а в школата са привлечени качествени футболисти и от други региони на страната.

В юношеската група до 19 години Ботев, с треньор Костадин Видолов, завършва на пето място в крайното класиране. В юношеската група до 17 години (родени 1997 година) „канарчетата“, водени от Иван Цветанов, се представят великолепно и грабват бронзовите медали. В състава на „жълто-черните“ по-изявените футболисти са Стамен Бояджиев, Самер Алхусейн, Атанас Куманов, Георги Купенов, Димитър Хубинов, Радослав Апостолов, Александър Грънчарски, Кристиан Димитров, Виктор Пенчев и Борис Тютюков.

В турнира за Купата на БФС юношите на Ботев се представят много силно и дори достигат до финал. При юношите старша възраст (родени 1996 година), в първия кръг Ботев побеждава като гост с 4:0 пловдивския Марица, а на 1/16 финалите „канарчетата“ разгромяват с 8:0 градския съперник Локомотив. На 1/8 финалите водените от Костадин Видолов играчи разбиват с 12:0 Бдин (Видин). В 1/4 финалната фаза „жълто-черните губят драматично от Левски, след 1:1 в редовното време и загуба в рулетката на дузпите.

Юношите младша възраст (родени 1998 година), отстраняват в квалификационния кръг последователно Марица (Пловдив) и Спартак (Пловдив). На 1/8 финалите с 5:0 е победен отборът на Сливен, а на 1/4 финалите е преодолян нов съперник – Берое с 3:1. На 1/2 финалите „канарчетата“ срещат ЦСКА, който е сочен за фаворит за титлата. Водените от Иван Кочев футболисти играят отлично и разгромяват с 4:1 своя съперник, като по този начин се класират на финал. Във финалната среща, играна на 30.04.2014г. във Велико Търново, „жълто-черните“ губят с 0:1 от Литекс, като загубата идва след скандално съдийство, а в последната минута пловдивчани не получават чиста дузпа.

Децата на Ботев, родени 2000 година с треньор Александър Николов, стартират участието си за Купата с разгромна победа с 8:1 над Асеновец. Във втория кръг „канарчетата“ постигат нова изразителна победа – с 6:1 над Локомотив (Пловдив). В осминафиналите „жълто-черните“ допускат загуба с 0:4 от Левски в София.

На 31 май 2014 година юношите на Ботев от набор 2001 загатват за големия си потенциал и постигат изключително престижен успех. Малките „канарчета“, водени от Стефан Стоянов, печелят изключително силния международен турнир в Холандия, като на финала побеждават Жилина. В крайното класиране „жълто-черните“ оставят зад гърба си отбори като Хееренвеен, Саутхямптън, АДО Ден Хааг и Малмьо.

През сезон 2014/2015 в зоналната група до 19 години Ботев е категоричен първенец, като завършва сезона на първо място със 17 победи, 2 равенства и нито една загуба. В елитната юношеска група до 17 години „жълто-черните“, водени от Иван Цветанов, завършват на шесто място в крайното класиране. В състава на „канарчетата“ личат имената на Димитър Стамболийски, Здравко Дерменов, Атанас Пашалиев, Атанас Ташолов, Милко Георгиев, Петър Чалъков и Иван Кирев.

След 13-годишна пауза отбор от школата на Ботев печели Купата на страната. Това е набор 2001, който печели трофея в Купата на БФС за деца. В първия кръг „канарчетата“ преодоляват Асеновец с 5:0, а във втория допускат загуба от Локомотив (Пловдив) след 2:2 в редовното дузпи и поражение при дузпите. Това праща водените от Стефан Стоянов момчета на бараж срещу Спартак (Пловдив), спечелен с 2:0. На 1/8 финалите малките ботевисти побеждават с 2:1 Берое, а на 1/4 финалите с 9:0 е разгромен Черноморец (Бургас). На 1/2 финала „канарчетата“ се налагат с 4:1 над Славия и се класират за големия финал, където съперник им е столичният Левски. На 16.04.2015г. във Велинград „жълто-черните“ не оставят съмнение в това кой е по-добрият отбор и побеждават с 2:0, след попадения на Мартин Петков и Атанас Янков.

Съставът на Ботев: Марио Усков, Пламен Кисов, Петър Дашев, Даниел Димитров, Габриел Земярски, Антонио Николов, Тодор Петков, Веселин Фърцов, Атанас Янков, Благовест Данчев, Мартин Петков, Кристиан Добрев, Петър Караангелов, Теодор Митрев, Димитър Пройчев, Станислав Шопов, Иван Василев, Димитър Пасков, Димитър Тонев

 

Юношите младша възраст, родени 1999 година с треньор Румен Байрев, също се представят много силно за Купата на БФС. В квалификациите последователно са отстранени пловдивските Локомотив и Спартак, а на 1/8 финал с 3:0 е постигната победа над столичния Септември. На 1/4 финала „канарчетата“ играят великолепно и отстраняват с 2:1 фаворита за титлата Славия. На полуфиналите „жълто-черните“ допускат драматична загуба в последната минута от столичния ДИТ и отпадат от турнира на крачка преди финала.

Тази купа дава началото на една забележителна серия от спечелени трофеи от юношите на Ботев. В следващите години неизменно отбори от ДЮШ на Ботев печелят купи и републикански първенства.

През лятото на 2015 година възходът на малките „канарчета“ продължава със спечелване на републиканско първенство, което е за юноши старша възраст (родени 1996/1997 година). На 1/8 финал „жълто-черните“ елиминират Левски, след загуба с 2:1 в София и победа с 3:0 в Пловдив. На 1/4 финалите водените от Иван Кочев футболисти постигат две победи – с 1:0 и 4:1, над бургаския Черноморец. На полуфиналите „жълто-черните“ се изправят срещу Черно море, като в първия мач постигат победа с 1:0 в Пловдив, а на реванша стигат до драматично равенство 2:2, което ги класира на финала. На 30.06.2015г. в Севлиево „канарчетата“ се изправят срещу Локомотив (София) и постигат класическа победа с 3:0, като попаденията реализират Рангел Игнатов, Валентин Томов и Емил Камберов. Втори голям трофей за школата само в рамките на няколко месеца!

Съставът на Ботев: Мартин Димитров, Стамен Бояджиев, Самер Алхусейн, Мартин Атанасов, Кристиан Димитров, Цвятко Золов, Атанас Куманов, Атанас Ташолов Георги Купенов, Никола Марин, Димитър Хубинов, Радослав Апостолов, Александър Грънчарски, Йордан Атанасов, Гери Димитров, Валентин Томов, Серкан Юсеин, Рангел Игнатов, Емил Камберов, Виктор Пенчев, Борис Тютюков, Наско Милев, Милко Георгиев

През сезон 2015/2016 Ботев се представя силно в Елитната юношеска група до 19 година и водени от Иван Кочев завършват на призовото четвърто място. „Канарчетата“ губят по нелеп начин бронзовите медали, след като в последния кръг правят 1:1 при домакинството на борещия се за оцеляване Черноморец, който остава в групата за сметка на Локомотив (Пловдив), който изпада.

В елитната юношеска група до 17 години „канарчетата“ под ръководството на Иван Цветанов, завършват на шесто място в крайното класиране. В състава на „канарчетата“ личат имената на Симеон Симеонов, Васил Василев, Димитър Калчев, Рангел Костурски, Здравко Жилов, Милен Златков, Георги Стайков, Ангел Бастунов и Мартин Татаров.

В турнира за Купата на БФС юношите на Ботев (ст. възраст, родени 1998 година), отпадат на 1/8 финалите след две загуби от столичния Септември – 1:4 в София и 1:2 в Пловдив. Юношите младша възраст (родени 2000/2001 година) достигат до полуфиналите. В 1/8 финалите „канарчетата“ отстраняват Янтра (Габрово) след две победи – 6:0 в Габрово и 5:1 в Пловдив. На 1/4 финалите „жълто-черните“ елиминират изключително драматично Берое, след като в Стара Загора губят с 1:3, но на реванша в Пловдив успяват да наваксат изоставането си и печелят с 4:1. На полуфиналите „канарчетата“ губят от Локомотив, след като в първата среща допускат поражение с 0:3 и въпреки по-добрата игра на реванша стигат само до победа с 2:0, която е недостатъчна. При децата (родени 2002 година), „канарчетата“ водени от Марчо Дафчев отпадат още на 1/8 финалите след загуба от Левски с общ резултат 0:3.

През лятото на 2015 година се провежда републиканско първенство за юноши до 15 години (набор 2001), а Ботев отново успява да спечели купата! „Жълто-черните“ са облагодетелствани от добрия жребий и на 1/8 финалите елиминират Монтана с общ резултат 12:1, а на 1/4 финалите се изправят срещу столичния Левски-Раковски и с общ резултат 5:0 продължават напред. На 1/2 финалите водените от Стефан Стоянов ботевисти постигат трудна победа с 2:0 в Пловдив над столичния ДИТ, а на реванша, въпреки огромното си превъзходство, завършват на 0:0, което е напълно достатъчно за класиране на финала. На 30.06.2016г. на стадион „Ивайло“ във Велико Търново „канарчетата“ се изправят срещу Черно море. Пловдивчани имат осезаемо превъзходство, но правят много пропуски и дори изостават в резултата, но в средата на второто полувреме Крис Добрев изравнява и титлата е решена с изпълнение на дузпи. При тях вратарят Марио Усков, който е трениран от наставника на вратарите Илия Иванов, показва отлични умения и спасява повече дузпи от вратаря на противниковия отбор и купата е в ръцете на пловдивчани! При рулетката на дузпите най-голямо впечатление прави изпълнението на Димитър Тонев, който застава на четвъртата дузпа за „канарчетата“ и с феноменално изпълнение в стил „паненка" отчайва вратаря на „моряците“.

Съставът на Ботев: Марио Усков, Пламен Кисов, Димитър Балинов, Петър Дашев, Даниел Димитров, Габриел Земярски, Антонио Николов, Тодор Петков, Станислав Работов, Веселин Фърцов, Атанас Янков, Благовест Данчев, Петър Караангелов, Теодор Митрев, Димитър Пройчев, Ивелин Тосков, Станислав Шопов, Иво Казаков, Даниел Иванов, Иван Василев, Кристиан Добрев, Димитър Пасков, Димитър Тонев

Сезон 2016/2017 продължава отличната серия на малките „канарчета“ и в клубната витрина са добавени още два трофея, завоювани от „жълто-черни“ юноши. В елитната юношеска група до 19 години, по подобие на предишния сезон, ботевистите водени от Иван Кочев и Иван Цветанов губят бронзовите медали в последния кръг, допускайки загуба с 1:3 от Левски.  В елитната юношеска група до 17 години Ботев играе с година по-малки и водените от Стефан Стоянов „канарчетата“ завършват на пето място в крайното класиране.

„Жълто-черните“ хвърлят всички усилия в турнира за Купата на БФС (юноши мл. възраст, родени 2001 година), където в трети пореден сезон вдигат трофея – постижение, което е уникално в историята на юношеския футбол в България! В първия кръг „канарчетата“ преодоляват с лекота с 11:0 пловдивския Марица, а във втория кръг разгромяват с 5:0 градския съперник Локомотив. Още на осминафиналите „канарчетата“, водени от Стефан Стоянов, се изправят срещу един от фаворитите за трофея – Черно море, но след впечатляваща победа с 6:0 в Пловдив и равенство 1:1 във Варна продължават напред.

На четвъртфиналите „жълто-черните“ се изправят срещу Сокол (Марково) и отново още в първия мач решават всичко – 6:1 в Пловдив и 0:0 на реванша, който заради падналия сняг се играе също в Пловдив. На полуфиналите „канарчетата“ се изправят срещу Лудогорец, като срещат сериозна съпротива от разградския тим, но след победа с 2:1 в Пловдив и равенство 1:1 в Разград се класират на големия финал, където съперник им е отново Левски. На 11.04.2017г. в Горна Оряховица двата тима правят равностоен сблъсък, който в редовното време завършва с равенство – 1:1, като попадението за „канарчетата“ бележи Иван Василев. При изпълнението на дузпи вратарят на „жълто-черните“ Марио Усков се превръща в герой за тима си, като спасява два удара от бялата точка. Титлата отново е в Пловдив!

Съставът на Ботев: Марио Усков, Милко Баданов, Венцислав Богданов, Тодор Петков, Петър Дашев, Станислав Работов, Димитър Балинов, Габриел Земярски, Антонио Николов, Атанас Янков, Иво Казаков, Мартин Русев, Благовест Данчев, Петър Караангелов, Станислав Шопов, Димитър Пройчев, Стоян Николов, Алкан Местан, Емил Колев, Иван Василев, Кристиан Добрев, Даниел Иванов, Димитър Тонев

В турнира за Купата на БФС (юноши ст. възраст, родени 1999 година с треньор Иван Цветанов), Ботев достига до полуфиналната фаза на турнира. В първия кръг „канарчетата“ правят равенство 1:1 с Локомотив и след изпълнение на дузпи губят, като по този начин отиват на бараж срещу Евроколеж, където без проблеми печелят със 7:0. На осминафиналите „жълто-черните“ правят забележителен обрат, след като жребият ги изпраща срещу Марек (Дупница). В първия мач „канарчетата“ подценяват своя съперник и губят с 1:3 в Пловдив, но на реванша печелят с 4:1. На четвъртфиналите „жълто-черните“ отново драматично продължават напред, след като правят две равенства с Берое – 1:1 в Пловдив и 2:2 в Стара Загора, като заради повече голове на чужд терен стигат до полуфиналите. Там ботевистите се изправят срещу Черно море и постигат добър резултат в първия мач – 1:1 във Варна, но на реванша правят много пропуски пред вратата на „моряците“ и в крайна сметка отстъпват с 0:2.

Само няколко месеца по-късно „жълто-черната“ радост продължи и на Републиканското първенство за юноши до 15 години (набор 2002). „Канарчетата“, водени от Иван Гешев, играят великолепно и напълно заслужено вдигат трофея. По пътя към успеха ботевистите срещат всички фаворити и нямат никакъв късмет при жребия. Още в осминафиналите той ги изправя срещу градския съперник Локомотив. В първия мач на базата в „Коматево“ двата тима правят равенство 1:1, но на реванша на централния терен на стадион „Локомотив“ „канарчетата“ отнасят своя опонент с 3:1. На четвъртфиналите „жълто-черните“ срещат най-големия фаворит за титлата – отборът на Левски, който в продължение на няколко сезона не познава вкуса на загубата. На 16.06.2017г. на централния терен на базата в „Коматево“ момчетата на Иван Гешев премазват своя съперник, като го побеждават само с 4:1 заради множеството пропуски. Именно те можеха да се окажат фатални на реванша, който е само три дни по-късно. Тогава „сините“ печелят драматично с 4:2, като на свой ред пропускат да стигнат до пълен обрат.

На полуфиналите „канарчетата“ срещат друг столичен тим – Славия. В първия мач „канарчетата“ стигат драматично до равенството 1:1 с гол в добавеното време на Иво Казаков. На реванша „жълто-черните“ нямат никакви проблеми и побеждават с 5:2 и се класират за финала, където съперник им е Лудогорец. На 1.07.2017г. на стадион „Ивайло“ във Велико Търново „канарчетата“ играят далеч по-добре от разградския тим и напълно заслужено побеждават с 2:0. Над всички по време на целия турнир е капитанът Станислав Шопов, който демонстрира отличните си качества, а на финала вкарва феноменален гол, извеждайки пловдивчани напред в резултата. На високо ниво по време на мачовете се представят още Иво Казаков, Милко Баданов, Венцислав Богданов и Мартин Русев.

Съставът на Ботев: Милко Баданов, Мартин Панев, Венцислав Богданов, Томислав Георгиев, Антоан Колев, Никола Райчев, Тодор Христов, Атанас Чернев, Петър Итов, Мартин Русев, Аспарух Славов, Атанас Стоименов, Станислав Шопов, Даниел Иванов, Мартин Иванов, Иво Казаков, Мартин Манев, Мерт Салимехмед, Георги Трифонов

През сезон 2017/2018 детско-юношеската школа на Ботев (Пловдив) прави златен дубъл. За първи път от 1978 година насам "канарчетата" печелят Елитна юношеска група. Трофеят е завоюван от набор 2001/2002 с треньор Стефан Стоянов, който става шампион по безапелационен начин. В изиграните 30 кръга "жълто-черните" записват 25 победи, 2 равенства и едва 3 загуби при голова разлика 104:27. Шампионският мач на ботевистите е на 12.05.2018г., когато пред над 1500 души на централния терен на "Футболен комплекс Ботев 1912" пловдивчани побеждават с 3:1 тима на ЦСКА-София.

В турнира за Купата на БФС Ботев за поредна година има своя шампион - набор 2002. През този сезон надпреварата е за още две възрасти - наборите 2000 и 2004. При набор 2000 "канарчетата" достигат до четвъртфинал, където са остранени от Берое. При набор 2004 пък "жълто-черните" са полуфиналисти, където отпадат от ЦСКА-София.

Шампионският път на набор 2002 стартира оттам, откъдето завършва предният шампионски път - срещу Лудогорец. На осминафиналите водените от Иван Гешев "канарчета" срещат разградчани, като представянето им е феноменално и "жълто-черните" отстраняват Лудогорец с общ резултат 7:1. На четвъртфиналите Ботев стига до още по-стряскащ резултат - 15:0 срещу столичния Левски-Раковски. В полуфиналната фаза двата фаворита за трофея Ботев и Левски се разминават, като "канарчетата" се справят без проблеми срещу Черно море, докато "сините" отстраняват Берое. На 25.04.2018г. на стадион "Локомотив" в Горна Оряховица се състои големият финал между Ботев и Левски. "Сините" повеждат през първата част, но след почивката "жълто-черните" стигат до пълен обрат с попадения на Станислав Шопов и Георги Трифонов.

Сезон 2018/2019 продължава отличната серия на "жълто-черната" школа и "канарчетата" добавят нови два златни трофея към витрината си. И през този сезон силното представяне на ботевистите е ознаменувано от спечелване на елитната юношеска група до 17 години и Купата на БФС при набор 2005.

В елитната юношеска група до 17 години отборът на Ботев е поверен на треньора Петър Пенчев. Наставникът е подпомаган дейно от помощник-треньора Димитър Пашев, а треньорският екип на "канарчетата" извежда тима до още по-безапелационно спечелване на U17. В изиграните 30 кръга "канарчетата" постигат 25 победи, 4 равенства и допускат едва едно поражение. По отношение головата разлика "жълто-черните" вкарват 99 гола и инкасират 20 попадения във вратата си. Атаката на Ботев е водена от тандема Георги Трифонов - Иво Казаков, като двамата отбелязват общо 48 от попаденията на "канарчетата". След края на сезона "жълто-черните" обират наградите в анкетата на БФС, като от тима на пловдивчани са отличени Милко Баданов (най-добър вратар), Станислав Работов (най-добър защитник), Станислав Шопов (най-добър полузащитник) и Георги Трифонов (голмайстор на шампионата).

В турнира за Купата на БФС школата на Ботев класира три тима до полуфиналите, но само набор 2005 успява да се добере до финалната среща. При набор 2001 "канарчетата" са отстранени от Черно море, докато при набор 2003 "жълто-черните" са елиминирани от тима на Лудогорец, който в последствие печели Купата.

При набор 2005 "канарчетата", водени от Румен Байрев, доминират тотално по пътя си към финала. В осминафиналите "жълто-черните" отстраняват с 11:2 тима на Спартак (Плевен). На четвъртфиналите Ботев елиминира безпроблемно Берое с общ резултат 7:2. В полуфиналната фаза жребият разминава двата фаворита Ботев и Левски, но финалът между "жълто-черните" и "сините" не се състои. Ботев не допуска изненада и отстранява ЦСКА-София с общ резултат 4:2, докато Левски е отстранен от Лудогорец и финалът е между Ботев и Лудогорец. Битката за трофея се състои на 14.05.2019г. на стадион "Локомотив" в Горна Оряховица. Ботевистите играят по-добре от своя съперник и повеждат с гол на Мартин Драганов, но малко преди края "зелените" стигат до равенството. При рулетката на дузпите герой за "жълто-черните" е вратарят Александър Маджаров, който отразява четвъртата дузпа на разградчани.

Статията е осъществена със съдействието на Румен Минков - автор на книгата "100-годишен юбилей на Ботев Пловдив", издадена през 2012г. В публикацията са използвани цитати от изданието, посветено на вековния юбилей на най-стария футболен Клуб в България.